Οι καθυστερήσεις στα δημοτικά έργα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν είναι πάντα κατακριτέο, καθώς πολλές φορές συνηγορούν στην παράδοση ενός βελτιωμένου και υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματος. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της συντήρησης του Δημοτικού Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας», σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκουμε στη Διαύγεια:
Με την με αρ. πρωτοκ. 44830/23-11-2016 περίληψη διακήρυξης, προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την πολυαναμενόμενη συντήρηση του Ωδείου, με προϋπολογισμό 63.180,00€. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανέδειξε ανάδοχο, ο οποίος όφειλε να ολοκληρώσει το έργο εντός δύο (2) μηνών από την ανάληψή του.
Εικόνα του Δ.Ω.Χ. 30/09/2017 |
Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου έχει καθυστερήσει υπερβολικά: Ενώ θα έπρεπε να παραδοθεί 14 Αυγούστου 2017 (ημερομηνία έναρξης εργασιών 14 Ιουνίου 2017), έχει λάβει δύο παρατάσεις, την μία για τις 14 Σεπτεμβρίου (αρ. απόφασης 259/2017, ΑΔΑ 62Θ2ΩΗΑ-ΨΓΩ) και την άλλη πλέον για 14 Οκτωβρίου (αρ. απόφασης 345/2017, ΑΔΑ ΩΜΠΝΩΗΑ-ΟΓΟ). Εν ολίγοις, για μία εσωτερική συντήρηση έχουν ήδη χρειαστεί σχεδόν τέσσερις (4) μήνες.
Αυτό βέβαια θα μπορούσε να είναι απολύτως αποδεκτό, εφόσον αναφερόμασταν σε κτήρια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως κέντρα εκμάθησης και δεν φιλοξενούν μαθητές. Όταν όμως μιλούμε για ένα χώρο που ως αποκλειστική λειτουργία του έχει την διδασκαλία μαθημάτων και του οποίου οι εγγραφές (όπως και οι εγγραφές των υπολοίπων Ωδείων σε όλη την Ελλάδα) ξεκινούν από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, είναι αναμενόμενο αυτή η καθυστέρηση να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του.
Εικόνα του Δ.Ω.Χ. 30/09/2017 |
Όμως, τα προβλήματα του συγκεκριμένου έργου δεν σταματούν εδώ. Στους όρους δημοπράτησης (αρ. απόφ. 646/2017, ΑΔΑ 6Ο74ΩΗΑ-5Λ3) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β’, άρθρο 11 παρ. 4 προβλέπεται ότι «Δεν τροποποιείται το «βασικό σχέδιο» της προκήρυξης, ούτε οι προδιαγραφές του έργου, όπως περιγράφονται στα συμβατικά τεύχη, ούτε καταργείται ομάδα εργασιών της αρχικής σύμβασης». Δυστυχώς, μία απλή επίσκεψη στο χώρο καθιστά σαφές ότι οι ομάδες εργασιών που ετέθησαν στον αρχικό προϋπολογισμό, απέχουν κατά πολύ από την ολοκλήρωση: Δεν έχουν τοποθετηθεί υαλοστάσια, δεν έχουν αλλάξει τα πατώματα- δάπεδα (οι ανωτέρω αλλαγές αντιστοιχούν σε αυτοτελείς ομάδες εργασιών) και δεν έχουν πραγματοποιηθεί και ένα σωρό άλλες προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες, οι οποίες βέβαια εντάσσονται σε «ομάδες» που ενδέχεται να συρρικνωθούν εν όψει του ταπεινού τελικού κόστους του έργου.
Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:
- Έγινε έλεγχος για το κατά πόσον μπορεί αυτή η πρόταση του αναδόχου να ανταποκριθεί στο αρχικό σχέδιο συντήρησης; Ή μήπως η χαμηλότερη προσφορά γίνεται δεκτή άνευ όρων, γενομένης αποδεκτής ακόμα και της χειροτέρευσης της ποιότητας των εργασιών;
- Είχε ληφθεί άραγε υπόψη, ενόψει της απόφασης δεύτερης παράτασης, ότι το Ωδείο έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω της ιδιαιτερότητάς του να αποτελεί χώρο εκπαίδευσης που έχει ανταγωνισμό και συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης πανελληνίως;
-
Θα προλάβει το έργο να ολοκληρωθεί μέσα σε 14 μόλις μέρες που απομένουν μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας, δεδομένου ότι μέσα σε περισσότερους από τρεις (3) μήνες δεν έχει πραγματοποιηθεί πάνω από το 50% των εργασιών; Ή μήπως θα ληφθεί και άλλη παράταση και θα γίνει η συντήρηση του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας» μια «ιστορία χωρίς τέλος»;
Εικόνα του Δ.Ω.Χ. 30/09/2017 |
Η συντήρηση του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας είναι ένα έργο που αναμένεται με μεγάλη χαρά από όλους, σπουδαστές, καθηγητές και γονείς. Ας γίνει μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί σωστά, προκειμένου να μπορούμε να αφοσιωθούμε σε αυτό που αγαπάμε περισσότερο:Τη μουσική.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΡΑΝΤΖΗ
Σπουδάστρια του Δ.Ω.Χ.