Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τo μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτής της πόλης είναι ο ιστορικός της πλούτος, τα πολύ σημαντικά και μοναδικά ιστορικά μνημεία και το ανεπανάληπτο φυσικό ευβοϊκό τοπίο.
Η διεύρυνση του Δήμου όπως έγινε με το Ληλάντιο, την Αυλίδα, την Ανθηδώνα και την Αρτάκη δημιούργησε μια πιο δυναμική ενότητα ιστορίας και πολιτισμού όπου καθιστά την περί τον Εύριπο πολιτεία ένα Δήμο που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στους πολίτες του  αλλά και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Από εμάς εξαρτάται αν μπορέσουμε να κλείσουμε μια πορεία υπανάπτυξης έξι δεκαετιών τουλάχιστον, όπου βρέθηκε ο τόπος μας σε ένα φαύλο κύκλο τσιμεντοποίησης, ασχήμιας, κερδοσκοπίας και ασέβειας εις βάρος της μνήμης, της ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού τοπίου.
Εμείς ως ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ» με το σχέδιο  πρόταση  που  καταθέτουμε στη δημοσιότητα , φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στον πολιτικό διάλογο που θα ανοίξει με στόχο να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο της ασχήμιας και της παρακμής.
Θα διεκδικήσουμε με την πολιτική μας πρόταση και συμμετοχή στους τοπικούς θεσμούς μια νέα χωροταξία και πολεοδομία που θα προϋποθέτει ευαισθησία και αγάπη για το περιβάλλον, σεβασμό στην μνήμη και την ιστορία, προστασία και ανάδειξη της γραμμής και του χρώματος του ευβοϊκού τοπίου.

Μπορούμε σήμερα να πετύχουμε μέσα από ένα πολιτικό σχέδιο την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών αλλά και των θεσμών την αναγέννηση του αστικού τοπίου και την δημιουργία μιας ανθρώπινης πόλης που θα έχει ποιότητα, αισθητική, μνήμη αλλά και ταυτότητα.
Η ανάδειξη του αστικού χώρου δεν θα στοχεύει στο γιγαντισμό και την περαιτέρω διεύρυνση της αστικοποίησης εις βάρος της ευβοϊκής ενδοχώρας αλλά στην αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία για την τόνωση της υπαίθρου.
Η πόλη με την ύπαιθρο χώρα δεν πρέπει να βρίσκονται σε ανταγωνισμό αλλά σε στενή συνεργασία. Η αναστήλωση, η αποκατάσταση του αγροτικού χώρου και η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και ομορφιάς του κάθε τόπου δίνει ζωή στον κοινωνικό ιστό της περιφερειακής Ελλάδας και στην πόλη ανταποδίδει ποιότητα ζωής μέσα από τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και ψυχική ηρεμία και ανθρώπινο  περιβάλλον  που δεν βρίσκεις εύκολα στον αστικό χώρο.
Μέσα από το στρατηγικό σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που καταθέτουμε προκύπτει ότι μία από τις βασικές συντεταγμένες για την κοινωνική και οικονομική αναγέννηση του Δήμου Χαλκιδέων είναι η δημιουργία ενός κινήματος   επιστροφής για την ανάπτυξη της ευβοϊκής ενδοχώρας.
Ένα σχέδιο που θα επιδιώκει την αναστήλωση και αποκατάσταση του αστικού χώρου περνάει μέσα από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενθάρρυνση για επανάκαμψη και επιστροφή στη ύπαιθρο χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τουλάχιστον οι μισές οικογένειες που κατοικούν στο νέο Δήμο Χαλκιδέων έχουν κατοικίες, αγροκτήματα αλλά και μνήμες από τη ζωή στο χωριό. Επίσης υπάρχουν νέοι που δεν αντέχουν την οικονομική δυσχέρεια, την ανασφάλεια και τον αποκλεισμό που βιώνουν  στον αστικό χώρο. Με τις εξουσίες και αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στο Δήμο θα μπορούσαμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε ένα σχέδιο ανάκαμψης και επιστροφής στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που την έχει ανάγκη και η πόλη αλλά και η ελληνική οικονομία.


ΠΡΟΤΑΣΗ  ΣΧΕΔΙΟΥ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ   ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ενόψει   του   διαλόγου για την  αναθεώρηση  του  χωροταξικού  σχεδιασμού  της  Περιφέρειας  Στερεάς  Ελλάδος, καταθέτουμε την πρότασή μας για την ένταξη της Χαλκίδας και της Εύβοιας στην Περιφέρεια. Η πρόταση  αυτή  για τον  χωροταξικό σχεδιασμό  αποτελεί  ούτως  η  άλλως  αναπόσπαστο  κομμάτι  του  << Δεκαετούς  Στρατηγικού  Σχεδίου  για το  ΔΗΜΟ  ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ >> 

Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πολιτική πράξη και συμβολή στο  πολιτικό διάλογο για τον αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
 Όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και οι Δήμοι του Νομού πρέπει να μας μιμηθούν και να καταθέσουν γραπτά τις προτάσεις τους.
Αν αυτό το κάνουμε μέσα από ένα οργανωμένο δημοκρατικό διάλογο θα διαπιστώσουμε πως δεν θα ωφεληθεί μόνο η Εύβοια αλλά  ολόκληρη η Περιφέρεια.
 Μπορούμε με ατράνταχτα επιχειρήματα  να αποδείξουμε πως η δημιουργική  και παραγωγική  σύνδεση  της  Εύβοιας  με την  Ρούμελη αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την  νέα  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σε όλους τους τομείς.
Ο διχασμός  και ο στείρος  τοπικισμός   ανάμεσα στη Λαμία και τη Χαλκίδα ή σε κάποια άλλη πόλη αργότερα υπονομεύει την περιφερειακή ενότητα ,είναι φαινόμενο που  μαρτυρά   την έλλειψη  πολιτικού  σχεδίου   για την ανάπτυξη   της   Περιφέρειας  και  οδηγεί  στην  υπανάπτυξη  και  παρακμή.

  Η  ένταξης  μας  στην  Περιφέρεια  θα  είναι  πετυχημένη  και  αποδοτική  αν  γίνει   μέσα  από ένα  Πολιτικό  Σχέδιο  που θα  προκύψει  από γόνιμο διάλογο  των  Κοινωνικών  Εταίρων ,θα αναγνωρίζει  την  σύγχρονη  οικονομική και  κοινωνική πραγματικότητα , την  ένταξη  της χώρας μας  στο  Διεθνή  καταμερισμό  εργασίας ,  τα Γεωγραφικά, Ιστορικά  , Πολιτισμικά  χαρακτηριστικά  της  περιοχής  μας , και  ως  συνέπεια  αυτής  της  ανάλυσης  θα  προβάλουν  τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα  του  κάθε  Τόπου.
   Για  την  τεκμηριωμένη  Μελέτη  και υλοποίηση  προτάσεων  για  το  Χωροταξικό , την εκπόνηση  Κλαδικών  η  Τοπικών  Σχεδίων  Ανάπτυξης  σε  όλη  την  ΕΥΒΟΙΑ  εμείς  προτείνουμε  την  δημιουργία  Κέντρου  Ευβοϊκών  Μελετών  και  Τοπικής  Ανάπτυξης  με  την  συμμέτοχή  όλων  των  κοινωνικών  φορέων  και την  συνεργασία  Επιστημονικών  και  Ερευνητικών  Ιδρυμάτων .       
 
   Ας δούμε όμως πια είναι η θέση της Χαλκίδας και της Εύβοιας από την άποψη της χωροταξίας με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι:
1. Γεωγραφική θέση Δήμου Χαλκιδέων και Νομού Ευβοίας:
    α. Εγγύτητα και σύνδεση με ΠΑΘΕ και Σιδηροδρομικό Δίκτυο
β. Γειτνίαση με την πρωτεύουσα και την Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.
γ. Η σύνδεση της Χαλκίδας με την Κύμη θα αποτελεί τη γέφυρα της χώρας μας με  τα Μικρασιατικά παράλια, την  παρευξεινιες  χώρες  αλλά και την  μείωση  της  απόστασης  με τα νησιά  του  Αιγαίου .   
2. Φυσικό τοπίο και ανάγλυφο της Εύβοιας και της Χαλκίδας:
    α. Μεγάλη έκταση ακτογραμμής και παραλίων
    β. Φυσικό κάλλος Πορθμού του Ευρίπου και παλιρροιακού φαινομένου
    γ. Μοναδικά τοπία ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους στη Χαλκίδα και Ευβοϊκή ενδοχώρα(Απολιθωμένο δάσος Κερασιάς, Φαράγγι του χάρακα , Δημοσάρη Καρύστου , Φαράγγι  Αγάλης , Καστανοδάσος  Στενής , Κοιλάδα  Κηρέα.)        
3. Ιστορία- πολιτιστική κληρονομιά Ν. Ευβοίας- Δήμου Χαλκιδέων:
    α. Αρχαιολογικός χώρος Αυλίδας, Ξηρόπολη Λευκαντί, Μάνικα, Ερέτρια κλπ
    β. Παλιά πόλη Χαλκίδας, Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Εύβοιας
    γ. Μοναστήρια και τόποι προσκυνήματος σε όλη τη Εύβοια (πχ Άγιος Ιωάννης   Ρώσος, Όσιος Δαυίδ κλπ)
4. Παρθένα δάση με μεγάλη βιοποικιλότητα ( όπως Καντήλι-Πυξαριά ,  Δίρφυς- Ξηροβούνι- Ορταρι- Κοτύλαια, Τελέθριο- Λιχάδα –Γιάλτρα , όρος  Οχη  Καρυστίας )   

ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΙ   ΠΟΛΟΙ
 
 Η  Χαλκίδα  όπως   έχει  διαμορφωθεί  με τον  Καλλικρατικό   Δήμο   αποτελεί  ένα  από  τα δυο  Πρωτεύοντα  Οικιστικά  Δίκτυα  της  Περιφέρειας   με  μεγάλες  δυνατότητες   ανάπτυξης . Κύριο  χαρακτηριστικό  της  Πόλης  είναι  ότι  αποτελεί  Ιστορικό  Τόπο  με σημαντικά  αρχαιολογικά   αλλά   Βυζαντινά  και  μεταβυζαντινά   μνημεία, καθώς  επίσης  το  γεωγραφικό  ανάγλυφο και  το  φυσικό  κάλλος  του  τοπίου  είναι  μοναδικά.

- Ολοκλήρωση  των   Γ Π Σ   των  Πόλεων  και  οικισμών  που  αποτελούν  το Δήμο  Χαλκιδέων και  εκπόνηση   Ρυθμιστικού  σχεδίου   με  στόχο  την  αειφόρο  οικιστική  ανάπτυξη  της  περιοχής  με σεβασμό  στο περιβάλλον, τις  αρχαιότητες  και  το  ευβοϊκό  τοπίο .

-  Η  Ερέτρια  με την Αμάρυνθο  αποτελούν  μια  νέα   οικιστική  ενότητα  με  μεγάλες  δυνατότητες  ανάπτυξης.

-  Επίσης  ένα  δυναμικό  οικιστικό  δίπολο είναι  η  Αιδηψός  με την  Ιστιαία .

-   Μια  δυναμικά  αναπτυσσόμενη  περιοχή στον  τομέα  της  παραθεριστικής   κατοικίας όπου στερείται  υποδομών  είναι  οι  παραλίες  του  Αλμυροποτάμου, των  Νέων  Στύρων,  του Νιμποριού, Μαρμαρίου και  Καρύστου  από την  πλευρά  του Ευβοϊκού  αλλά και  των  Ζαράκων και των  Μεσσοχωρίων  από την  πλευρά του  Αιγαίου.
           
- Όλες  η  επεκτάσεις  σχεδίων  πόλης   και οικισμών πρέπει  να εναρμονίζονται  με την  αρχιτεκτονική  του  τοπίου  και  να  σέβονται την  ιστορία  και τον  πολιτισμό του κάθε  τόπου.



ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΙ  ΠΟΛΟΙ

 Ο  μεγαλύτερος  Βιομηχανικός  πόλος  της   Χώρας  είναι  η  ευρύτερη  βιομηχανική  περιοχή  που βρίσκετε στους  Δήμους  ΤΑΝΑΓΡΑΣ- ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ- ΘΗΒΑΙΩΝ .
Ο  άναρχος  ρυθμός  ανάπτυξης  η απουσία σχεδιασμού , συστημάτων διαχείρισης  και  ελέγχου  των  βιομηχανικών  αποβλήτων ‘ έχει  δημιουργήσει σοβαρά  περιβαλλοντικά  προβλήματα  στην  ευρύτερη  περιοχή .( π.χ Μόλυνση  του  Ασωπού  ποταμού  αλλά  και του  υπόγειου  Υδροφορέα)

- Πρωταρχικός  στόχος  η δημιουργία  υποδομών  για την  προστασία  του περιβάλλοντος  και την εφαρμογή  της  Νομοθεσίας   που  ρυθμίζει  την  λειτουργία  και θέτει  τους  κανόνες  ανάπτυξης  της  Βιομηχανίας .
-Η  Χαλκίδα  παρά το ότι  στον  βιομηχανικό  χώρο  Τανάγρας-Χαλκίδας-Θήβας  έχει  τη μικρότερη  έκταση  βιομηχανικής  περιοχής  κατ’ουσίαν  αποτελεί  το κέντρο του  μεγαλύτερου  βιομηχανικού  πόλου  της χώρας.                            
   -Για την  Εκπαίδευση   Στελεχών  και  Τεχνικών της  βιομηχανίας  έχει  το  ΤΕΙ  Χαλκίδας, το Τ Ε Ε , τη  Σχολή  του  ΟΑΕΔ  στο  Βασιλικό. Επίσης  όλο  το  εκπαιδευμένο  δυναμικό  της  βιομηχανίας  μετά το  κλείσιμο  μεγάλων  βιομηχανιών  της  Εύβοιας  έχει  μεταφερθεί  στην  νέα  βιομηχανική  περιοχή.
    - Τεχνίτες και  Στελέχη   επιχειρήσεων  που  παρέχουν  εκπαίδευση  η εκπαιδεύονται (όπως  στην Ε Α Β ) διαμένουν  στα   Ξενοδοχεία  της  Χαλκίδας  και  Ερέτριας                                                                                                                                                                                     
      -Η δημιουργία του  νέου  οδικού  άξονα    Χαλκίδας  -Κύμης  θα προσδώσει   μια  νέα  δυναμική   στη   βιομηχανική  περιοχή  αλλά  και  στον   τουρισμό  και στις  επιχειρήσεις  παροχής  υπηρεσιών  της   Εύβοιας.     

Η χωροθέτηση   βιομηχανικής   ζώνης   υψηλής  όχλησης   στις   εκβολές  του  Κηρέα  αποτελεί  μια  άστοχη  και  καταστροφική  ενέργεια  ανθρώπων που  υπηρετούν  συμφέροντα   οικονομικών  ομίλων  που  δεν  έχουν  σχέση  και  δεν  τους   ενδιαφέρει   η  ανάπτυξη και προκοπή  του  τόπου μας.
 Κάθε  χωροθέτηση  βιομηχανικού  η  βιοτεχνικού  πάρκου  θα  πρέπει  να  γίνεται  με  την  σύμφωνη  γνώμη  των  Δήμων  και των  κοινωνικών  φορέων  και  να  εντάσσεται  στο    σχεδιασμό  κατά  την  εκπόνηση  των  ΓΠΣ, πρώτη  προτεραιότητα  στο  σχεδιασμό  θα  πρέπει να  είναι  η προστασία  του  περιβάλλοντος  ,των  υπόγειων  υδάτων  και  των  περιοχών  ιδιαίτερου  φυσικού  κάλλους.               

   -Θέσπιση  κινήτρων   για  την  μετεγκατάσταση   βιομηχανικών, βιοτεχνικών  δραστηριοτήτων (Εργαστήρια,  Συνεργεία, Βιοτεχνίες κ.λ.π )  σε  οργανωμένους  υποδοχείς ( ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ ).
    -Σχέδιο αποκατάστασης  μεταλλευτικών-λατομικών  χώρων  και  εποπτεία  για εφαρμογή των  υποχρεώσεων  των  επιχειρήσεων  της  περιβαλλοντικής  αποκατάστασης   
    - Απαγόρευση  της  περαιτέρω  επέκτασης  των  εξορυκτικών  δραστηριοτήτων   στην  κεντρική  Εύβοια  αν δεν  εξυγιανθεί  ο υπόγειος  υδροφορέας   από τα  βαρέα  μέταλλα . Αναζήτηση  ευθυνών  σε  Εταιρείες , Πολιτικά  πρόσωπα ,  και  Δημόσιους  Λειτουργούς  που  υπέθαλψαν  την  περιβαλλοντική  καταστροφή.


ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ

        Χωροθέτηση  και  προστασία  των παραγωγικών  εδαφών  από την  οικιστική  η  βιομηχανική –βιοτεχνική  επέκταση.
-   Αγροτικές  υποδομές   όπως .  Αναδασμοί, Αγροτική  οδοποιία , Χωροθέτηση  βοσκοτόπων,  κ.α.
 -  Εφαρμογή  προγραμμάτων  βιολογικής  γεωργίας  ,εξοικονόμησης  νερού , διαχείρισης  αποβλήτων  γεωργικής  παραγωγής  με  αξιοποίηση  βιομάζας .
 -  Εκπόνηση  προγραμμάτων  και  δημιουργία  υποδομών για την  περαιτέρω  ανάπτυξη της  κτηνοτροφίας  στους  ορεινούς  όγκους   της  Κεντρικής  Εύβοιας  και  της   Καρυστίας  . Πιστοποίηση και  αναβάθμιση των  υποδομών ( Σφαγείων,  Τυροκομείων ) για την  ανάδειξη και προβολή των  τοπικών  προϊόντων  της  Αιγοπροβατοτροφίας
  - Ενθάρρυνση  και  δημιουργία  υποδομών  για  την  καλλιέργεια  Αρωματικών  Φυτών και Βοτάνων  αλλά και την  παραγωγή  Αιθέριων  Ελαίων  σε όλη  την  Εύβοια  και  Σκύρο.         
  - Ποιοτικός  έλεγχος  , Ανάδειξη τοπικών  προϊόντων ,  Ενθάρρυνση  και θεσμοθέτηση  κανόνων για την  απευθείας  συναλλαγή  Παραγωγών –Καταναλωτών.
  - Αξιοποίηση αρμοδιοτήτων  που  έχουν  περάσει  στους  Δήμους  για’.
              - Αποδοτική  διαχείριση   αγροτικών  υποδομών 
              - Προστασία  της  γης  υψηλής  παραγωγικότητας
              - Προγράμματα  προώθησης  και προβολής  τοπικών           
                 προϊόντων.
              - Καθετοποίηση  παραγωγής
              - Σύνδεση  με τις  εναλλακτικές  μορφές  τουρισμού
              


·        ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ –ΜΝΗΜΕΙΩΝ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ  ΦΥΣΙΚΟΥ  ΚΑΛΟΥΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

-Σύσταση  Αρχαιολογικού  κτηματολογίου   για  όλη  την  Εύβοια  αρχής  γενομένης  από το  Δήμο  Χαλκιδέων  με συστηματική  καταγραφή  αρχαιολογικών χώρων , Ζωνών  προστασίας  Α’και  Β΄,             
ακίνητης  περιουσίας.  Δημιουργία  ολοκληρωμένου  πληροφοριακού  συστήματος  για  την  αποτελεσματική  προστασία  των  αρχαιοτήτων, την  εξυπηρέτηση  των πολιτών  αλλά  και  των δημοσίων  υπηρεσιών.

 - Ανάδειξη  του αρχαιολογικού χώρου της  Αυλίδας  και του περιβάλλοντος  χώρου . Ένταξη  στον  κατάλογο  της  UNESCO  ως  μνημείο  παγκόσμιας  κληρονομιάς.
  - Αναστήλωση  του  αρχαίου  θεάτρου  Ερέτριας  με στόχο  την  πραγματοποίηση   θεατρικών  παραστάσεων  τα  επόμενα χρόνια  μέσα  από  την  δημιουργία  πολιτιστικού οργανισμού  που  θα  αναλάβει  την  λειτουργία  και  συντήρηση  του  θεάτρου.
   - Αξιόλογα  ιστορικά  μνημεία  και  εκθέματα  υπάρχουν  στην  Βόρεια  Εύβοια , στην  Κύμη ,στην Καρυστία (Δρακόσπιτα, Πύλη Αρμένων ) που  απαιτούν  την δέουσα  προστασία  αλλά  και  εκπόνηση σχεδίων για  την αναδειξή τους .   

  - Προστασία  και ανάδειξη  μνημείων  ιδιαίτερου  φυσικού  κάλους   όπως.
          -Απολιθωμένο  δάσος  Κερασιάς
          -Κοιλάδα  Κηρέα  ( Προκόπι-Μαντούδι-Πήλι)
          -Φαράγγι  Αγάλης – Καστανοδάσος Στενής  Διρφύων.
          - Φαράγγι του Χάρακα – Δημοσάρη  Καρύστου  κ,ά.

  Περιοχές  με σημαντική  βιοποικιλότητα  στη  χλωρίδα και πανίδα.
      -Καντήλι- Πυξαριά- Δίρφυς- Ξηροβούνι-   Ορτάρι-  Κοτύλαια.
      -Όρος  Οχη- Κάμπος  Καρύστου- Ακρωτήριο.
      - Τελέθριο – Λιχάδα – Γιάλτρα.  .
  Υγροβιότοποι .
-         Λίμνη  Δύστου. – Δύστος
-         Λιβάρι η Κολοβρέχτης  - Ψαχνά
-         Μικρό και μεγάλο Λιβάρι  Ιστιαία .
-         Δέλτα  Ληλαντα -  Βασιλικό.
      
 Οι ανωτέρω περιοχές  αναφέρονται  ενδεικτικά , υπάρχουν  και  άλλα  φυσικά μνημεία  μοναδικού  κάλους με  σημαντική  βιοποικιλότητα  στη  χλωρίδα και πανίδα  που έχουν  καταγραφεί  από αξιόλογους  επιστήμονες . Παρά  την  καταγραφή τους , τον χαρακτηρισμό τους ,  την  ένταξή τους  σε  προστατευόμενες  ζώνες  NATURA  η στο πρόγραμμα  LIFE  η σε  προγράμματα  ειδικής προστασίας. Κατ’ουσίαν  οι τοπικοί πολικάντες  της Εύβοιας  δεν  σεβάστηκαν   το  περιβάλλον , την  χωροταξία , τον σχεδιασμό ,το φυσικό και ιστορικό πλούτο  αυτού του  τόπου.




ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

- Ολοκλήρωση  των  Γ Π Σ  και  των εφαρμοστικών  πράξεων  για το σύνολο  των  Καλλικρατικών   Δήμων  και για το  Δήμο  Χαλκιδέων  εκπόνηση   Ρυθμιστικού  Σχεδίου.
 
 - Ορισμός  κτηνοτροφικών  ζωνών αλλά  και  ζωνών  προστασίας  της   καλλιεργήσιμης   γης  από την ανεξέλεγκτη  δόμηση .

 - Προώθηση  βασικών  δικτύων  και υποδομών  για  αποχέτευση , διαχείριση   λυμάτων  και  απορριμμάτων  σε  όλους  τους  Δήμους .

 - Περιορισμός  στην  ανεξέλεγκτη  έκδοση  αδειών  για μονάδες  Ιχθυοκαλλιέργειας και  αυστηρός  έλεγχος  στην  τήρηση  των  περιβαλλοντικών  όρων .

 - Έλεγχος  της  εξορυκτικής δραστηριότητας  και  μέτρα  για την εξυγίανση  του  υδροφορέα  της κεντρικής  Εύβοιας.

  - Φραγμός  στην  ανεξέλεγκτη  και  καταστροφική  ανάπτυξη  των  ΑΠΕ με ανεμογεννήτριες  βιομηχανικού  τύπου πολλών  Μεγαβάτ  που  αλλοιώνουν  το τοπίο και υπονομεύουν άλλες  παραγωγικές    δραστηριότητες  αναγκαίες  για την  οικονομική  πρόοδο  και  ευημερία  των  κατοίκων  της  Νότιας  Εύβοιας . Η  Ν.Εύβοια  πρέπει  να χαρακτηρισθεί  κορεσμένη περιοχή  σ’αυτού  του είδους  της  επενδύσεις  για να  αποτραπεί  η  έγκριση  νέων  αδειών .
  

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ανάδειξη και  προστασία  των Αρχαιοτήτων  και του  Ιστορικού  Τοπίου  , η περιβαλλοντική  αειφόρος  ανάπτυξη , η ανάπλαση  των Πόλεων και των  Οικισμών  με  κανόνες  και  μέτρο  που να συνάδουν  με τη Γραμμή  και  το Χρώμα του  Ευβοϊκού  Τοπίου  αποτελούν  τον  ακρογωνιαίο  λίθο  πάνω  στον  οποίο  στηρίζουμε  τον  σχεδιασμό μας  για  τουριστική  ανάπτυξη  στην  Χαλκίδα  αλλά  και  σ’ολόκληρο  το Ν.Εύβοιας.

  - Δημιουργία  μεγάλου  Μουσείου  στη Χαλκίδα  για να μπορούν  οι  επισκέπτες  να  γνωρίσουν  μέσα από  αυτό  το χώρο  τα σπάνια  εκθέματα  και  τους μοναδικούς  αρχαιολογικούς  θησαυρούς  αυτού  του τόπου. Ανάδειξη των  Μουσείων  που  υπάρχουν στις  άλλες  Πόλεις της  Εύβοιας.

  - Να προχωρήσουμε σε  συνεργασία με την Αρχαιολογική  Υπηρεσία   και το Ελληνικό  Πανεπιστήμιο  σε νέες  ανασκαφές  για την  ανάδειξη  και  αποκάλυψη  αρχαιοτήτων που θα καταστήσουν  τον τόπο μας  και  τον  Πολιτισμό μας  πλουσιότερο .

  - Ανάδειξη  και προστασία  της  Αρχαίας  Αυλίδας  με  νέες  ανασκαφές και προστασία του περιβάλλοντος  χώρου . Επίσης  αναστήλωση  του  Αρχαίου  Θεάτρου  Ερέτριας  και ανάδειξη  των  αρχαιοτήτων του  περιβάλλοντος   χώρου.

  - Σχεδιασμός  και ανάπτυξη  προγραμμάτων  εναλλακτικών  μορφών   τουρισμού  στους  ορεινούς  όγκους  της  Εύβοιας  και σε περιοχές  με τοπία  ιδιαίτερου  φυσικού  κάλλους. Δημιουργία  υποδομών  για  πρόσβαση  και  παροχή  υπηρεσιών στους  επισκέπτες .

  - Το  Προκόπι  να αναδειχθεί  σε  κέντρο  Θρησκευτικού  Τουρισμού  για την  Εύβοια  και την  Περιφέρεια  και να δημιουργηθούν  οι υποδομές  που  απαιτούνται  γι’αυτό το  σκοπό  από τον  τοπικό  Δήμο  και  την   Ιερά  Μητρόπολη  Χαλκίδος .

  - Ανάπτυξη  Ιαματικού  Τουρισμού  με  κέντρο την Αιδηψό . Η πόλη  πληροί  της  προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί  σε ένα  σύγχρονο  κέντρο  Ιαματικού- Ιατρικού  Τουρισμού  με  μεγάλο  συνεδριακό κέντρο  και  Μαρίνα  για  την εξυπηρέτηση  των επισκεπτών.

  - Κάρυστος ,Μαρμάρι, Ν.Στύρα  είναι περιοχές  με μεγάλες  δυνατότητες ανάπτυξης  του  τουρισμού  όλες  τις  εποχές  του  χρόνου  αρκεί να  δημιουργηθούν  οι  αναγκαίες  υποδομές..  Υπάρχουν  στην  περιοχή  αξιόλογα  συγκροτήματα  ξενοδοχείων  και  ενοικιαζόμενων  δωματίων   που μπορούν  να  δεχθούν  μεγάλο αριθμό  τουριστών  από  Ελλάδα  και  εξωτερικό.
        
 - Σκύρος . Το μεγαλύτερο νησί των  Σποράδων  που  γοητεύει τον  επισκέπτη  με τις πλούσιες  εναλλαγές του  φύσης . Ορεινά τοπία, πευκόφυτες  εκτάσεις, πανέμορφες  ακτές με αμμουδερές  παραλίες,  γραφικοί  κόλποι. Επίσης  σημαντικά  αξιοθέατα  όπως .  το  Κάστρο, Αρχαιολογικοί χώροι, Αρχαιολογικό  Μουσείο ,Εκκλησίες     Μοναστήρια . Η δυνατότητες  ανάπτυξης  του  τουρισμού  στη  Σκύρο  αλλά  και σε  όλη  την  Εύβοια  είναι πολύ  μεγάλες  και  βρισκόμαστε  ήδη  στην  αρχή.


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

-  Κατασκευή  κεντρικού  οδικού  άξονα  ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ – ΧΑΛΚΙΔΑ – ΚΥΜΗ  και ενταξή  του  στα  Διευρωπαϊκά  Δίκτυα .

 - Δημιουργία  κάθετων  οδικών  αξόνων  που θα  συνδέουν  την  Ιστιαία  και την Κάρυστο  με τον  κεντρικό  άξονα.

  - Σύνδεση  της  Κύμης  με το  Μαντούδι  με  αξιόπιστο  οδικό  δίκτυο  για  την  τουριστική  ανάπτυξη   των  ανατολικών  ακτών   της  Εύβοιας  στο  Αιγαίο.

   - Σύνδεση με ταχύπλοα  πλοία  της  Ραφήνας  με  Κάρυστο , Μαρμάρι  των  Ν.Στύρων  με  Αγία Μαρίνα   αλλά  και της   Καρύστου με τα  Νησιά  του  Αιγαίου.
  
   - Αναβάθμιση  Σιδηροδρόμου με  την  κατασκευή  διπλής  γραμμής  από  ΟΙΝΟΗ  μέχρι  ΧΑΛΚΙΔΑ   και  λειτουργία   Προαστιακού  με  μεγάλη  συχνότητα  δρομολογίων .

  - Ανάπτυξη  των  θαλασσίων  μεταφορών   μέσω του  Λιμένα  της  Κύμης  με τα νησιά  του  Αιγαίου , τα  Μικρασιατικά  Παράλια , και   της  Παραευξείνιες  χώρες .                                                                                                                  

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ


Άξονας 1ος

ΑΝΑΔΕΙΞΗ- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ


1.1.         ΑΝΑΔΕΙΞΗ- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Οι αρχαιολογικοί χώροι συνήθως αντιμετωπίζονται ως απλά απομεινάρια, ως υπολείμματα του δομημένου  περιβάλλοντος μιας άλλης εποχής που περιέπεσαν σε αχρηστία και σήμερα αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως πρέπει να έχουμε μια διαφορετική θεώρηση που να καθιστά τις αρχαιότητες σε μια πόλη όπως η Χαλκίδα το συγκριτικό πλεονέκτημα για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ευημερία;
Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ενεργοί τόποι όχι μόνο για επίσκεψη αλλά και ζωντανοί χώροι αναφοράς στη συλλογική μνήμη των κατοίκων και στην καθημερινή τους ζωή. Τα ιστορικά «στρώματα» της πόλης δεν αποτελούν απλά σημειακές εμφανίσεις στο σημερινό σώμα της πόλης, αλλά μάλλον ακολουθούν βίους παράλληλους με αυτή σε όλες τις ιστορικές φάσεις.
Τα αρχαιολογικά μνημεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από το ευρύτερο χωρικό και πολιτιστικό περιβάλλον ή αποκομμένα από το ιστορικό τοπίο που τα περιβάλλει.
Ο αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός από την μεμονωμένη αναστύλωση μέχρι τη δημιουργία αρχαιολογικών πάρκων, πρέπει να στοχεύει και να επιτυγχάνει τη διατήρηση και ανάδειξη της αυθεντικότητας των μνημείων στις ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις του μέσα στο ιστορικό τοπίο.
Ο σχεδιασμός για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων θα προκύψει μέσα από τη μελέτη και τεκμηρίωση ανθρώπων με εμπειρία στην αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και με τη βοήθεια των αξιόλογων νέων επιστημόνων που σπουδάζουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

1.1.1.   Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η σύνταξη αρχαιολογικού κτηματολογίου σε ολόκληρο το Δήμο. Οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει.    Συστηματική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των περιοχών προστασίας πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Αρχαιολογικοί Χώροι, ζώνες προστασίας Α’ και Β’, κλπ). Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό το Αρχαιολογικό κτηματολόγιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα ενσωματώσει περιγραφικά και γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν τα δημόσια ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από το δημόσιο με διάφορους τρόπους, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις λοιπές περιοχές προστασίας. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του συστήματος αποτελεί ή παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς του Δημοσίου, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης.

1.1.2.   Δημιουργία Νέου μεγάλου Μουσείου στη Χαλκίδα που θα πληροί τις προϋποθέσεις έκθεσης και παρουσίασης των αρχαιοτήτων.


1.1.3.   Ανακήρυξη και εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας και του περιβάλλοντος χώρου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στον άξονα 2 για τη χωροταξία αναφέρουμε τη μετεγκατάσταση των τσιμέντων και των ναυπηγείων αλλά και τη μεταφορά του οδικού δικτύου για αυτά τα κρίσιμα 2 χιλιόμετρα με τη δημιουργία τούνελ.

1.1.4.   Χρηματοδότηση των ανασκαφών από το Δήμο Χαλκιδέων σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία με επικέντρωση στις περιοχές Αυλίδα, Ξηρόπολη Ληλαντίων, χερσόνησος Μάνικα, περιοχή Δάριγκ- Αρέθουσα- ΚΤΕΛ- Πεδίο Βολής.
1.1.5.   Ανάδειξη και προώθηση της γνώσης της ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και του ιστορικού αποτυπώματος του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από: α) την έκδοση βιβλίου τοπικής ιστορίας από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών με χρηματοδότηση από το Δήμο β)παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων μέσα από ημερίδες, συνέδρια, αλλά και τη χρήση του διαδικτύου.







1.2.         ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών μνημείων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον πολιτικό μας σχεδιασμό.
Τα μνημεία δεν πρέπει να θεωρηθούν ως μεμονωμένα αντικείμενα, αποκομμένα από τον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί το σημείο αναφοράς, το χώρο πραγμάτωσης της δημιουργίας, το χώρο ιστορικής συνέχειας.
Το μνημείο που αποκόβεται από τον ιστορικό χώρο στον οποίο δημιουργήθηκε, είναι ένα ακρωτηριασμένο μνημείο. Εν ολίγοις, πρέπει να ενισχύσουμε την άποψη που επικρατεί και είναι αποδεκτή από διακεκριμένους επιστήμονες που ασχολούνται με την προστασία των μνημείων, ότι το διεθνές πλαίσιο προστασίας των μνημείων πρέπει να δίνει έμφαση στην έννοια του περιβάλλοντος.
Τελικός στόχος μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου για χωροθέτηση- ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση της επιστροφής των αρχαιοτήτων που έχουν αποκοπεί παράνομα από το ιστορικό τοπίο που δημιουργήθηκαν. Αν υλοποιήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο μέσα στην επόμενη δεκαετία, τότε ως Δήμοι  αλλά  και σε  επίπεδο  περιφέρειας  θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.

1.2.1.   Ανάδειξη των ιστορικών χώρων και μνημείων στο σύνολο του Δήμου με εργασίες καθαρισμού, παρεμβάσεων μικρής κλίμακας, φωτισμού και βελτίωση της προσβασιμότητας.
1.2.2.   Δημιουργία διαδρομών ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων (χερσόνησος Μάνικα, Ξηρόπολη Λευκαντί, Άλσος Αρτέμιδος Αυλίδα, Αγία Παρασκευή- λόφος Αγίας Μαρίνας και Μπαταρία-Δάριγκ- Πάρκο Λαού-Αρέθουσα). Επίσης μπορούν να διαμορφωθούν διαδρομές Ενετικής-Οθωμανικής και Νεώτερης ιστορίας στο Ληλάντιο και στη Χαλκίδα.

1.2.3.   Ανάπλαση και αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας


1.2.4.   Προστασία και ανάδειξη νεοκλασικών και χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων στη Χαλκίδα και τις Δημοτικές της ενότητες. Καταγραφή όλων των ιστορικών κτηρίων του Δήμου με αρχιτεκτονική αξία για την εκπόνηση προγραμμάτων διατήρησης, αναστήλωσης, ανάπλασης.

1.2.5.   Ανάπλαση παλαιού Κοιμητηρίου σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που έχει θέσει η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Επιτροπή ειδικευμένων επιστημόνων σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιολογήσουν τα ταφικά μνημεία που πρέπει να αναδειχθούν ως κομμάτι αναπόσπαστο της ιστορίας της πόλης και οι υπόλοιποι τάφοι να μεταφερθούν στο Νέο Κοιμητήριο.                                                                                                      Τα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν εντός του χώρου να προστατευτούν και να αναδειχθούν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, Νεότερης κα Σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς)                                                                                                 
1.2.6.   Δενδροφύτευση των γυμνών λόφων που βρίσκονται στον ευρύτερο Δήμο και προστασία από την καταπάτηση και αυθαίρετη δόμηση.             Δενδροφύτευση όλων των κεντρικών οδών που συνδέουν το κέντρο με τις Δημοτικές Ενότητες,

1.2.7.   Ανάπλαση κεντρικών πλατειών και χώρων αγοράς όλων των τοπικών κοινοτήτων και των συνοικιών της Χαλκίδας (πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις αλσυλλίων, απομάκρυνση στύλων της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. με υπογειοποίηση κ.λ.π.)


1.2.8.   Βελτίωση της αισθητικής των δημόσιων χώρων όλου του Δήμου (διαμόρφωση αρχιτεκτονικού μετώπου κεντρικών οδών, ονοματοθεσία, διαφημιστικές πινακίδες). Προσδιορισμός αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών και προτύπων κτηρίων ανά συνοικία και Δημοτική Ενότητα.
 
1.2.9.   Ανάδειξη και προστασία του προσφυγικού οικισμού (της Νεάπολης μέχρι τον Άγιο Ιωάννη και  την  οδό Αρεθούσης) που έχει απομείνει από την καταστρεπτική μανία των εργολάβων με τη χρήση της αντιπαροχής.                                                                                   Αντίστοιχο σχέδιο ανάδειξης των προσφυγικών κατοικιών πρέπει να εκπονηθεί και για την Αρτάκη. Η ιστορική μνήμη για τις χαμένες πατρίδες της Ιωνίας πρέπει να μείνει ζωντανή.

Άξονας 2ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


2.1 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΔΡΕΥΣΗ- ΑΡΔΕΥΣΗ- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

2.1.1. Ολοκλήρωση των ενεργειών για πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης με πόσιμο νερό σε όλες τις τοπικές κοινότητες.

2.1.2. Δημιουργία αρδευτικών δικτύων για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και λήψη μέτρων για την υπεράντληση και απορρύπανση των υδάτων.

2.1.3. Απαγόρευση άντλησης για οποιαδήποτε χρήση σε ακτίνα 500μ από την Αρέθουσα (γεωτρήσεις για πλυντήρια ή άλλες επιχειρηματικές δράσεις, η πώληση νερού απαγορεύεται)

2.1.4. Μέτρα και ενέργειες για προστασία των πηγών υδροδότησης του Δήμου από την Κεντρική Εύβοια όπως προβλέπεται από τους νόμους και τους κανονισμούς για τις λεκάνες απορροής των σημείων υδροδότησης.

2.1.5. Βελτίωση και αντικατάσταση τoυ Δικτύου ύδρευσης λόγω αμιάντου, παλαιότητας  η φθοράς. Τήρηση αυστηρά των κανονισμών και των σχετικών εγκυκλίων για τον ποιοτικό έλεγχο του νερού για βαρέα μέταλλα και χημικά αλλά και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

2.1.6. Επέκταση του ΒΙΟΚΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δήμου Αυλίδας- Ληλαντίου- Ανθηδόνας. Επίσης, το δίκτυο αποχέτευσης πρέπει να επεκταθεί και να βελτιωθεί αντίστοιχα.

2.1.7. Η σύνδεση με το αποχετευτικό Δίκτυο είναι υποχρεωτική για κάθε κατοικία     ή επιχείρηση και η άρνηση σύνδεσης θ σημαίνει και διακοπή της παροχής νερού. Για απόρους και ανέργους θα υπάρχουν κίνητρα και διευκολύνσεις.

2.1.8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΥ: Οι βασικές αρχές ενός συστήματος ανακύκλωσης θα είναι:
α)διαλογή στην πηγή
β)Κομποστοποίηση- διαχωρισμός- διαλογή
γ) Υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων
Συγχρόνως απαιτείται σχέδιο για την διαχείριση και τον έλεγχο των βιομηχανικών και βιοτεχνικών αποβλήτων σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. , ΒΙΟΠΑ ή ΒΕ.ΠΕ. ανάλογα την νομική μορφή που θα έχει ο φορέας διαχειρίσεως. Απαιτείται ακόμη μητρώο καταγραφής και διάθεσης των αποβλήτων από κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στα όρια του Δήμου.

2.1.9. Αποκατάσταση και περιβαλλοντική διαχείριση χώρων όπως λατομείων, πρώην ΧΑΔΑ, αλλά και βιομηχανιών που κλείνουν ή μετεγκαθίστανται. Ως γενική αρχή ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να χαρακτηρίζει αυτούς τους χώρους ως χώρους πρασίνου, ακόμη και αν χρειάζονται απαλλοτριώσεις για να αποδεσμευτούν από τους ιδιώτες.

2.1.10 Διαχείριση οικοτόπων και περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Μέτρα προστασίας μέσα από τα Γ. Π. Σ. των δημοτικών ενοτήτων κατ’ αρχήν για Κολοβρέχτη, Αλυκή Κοπανά, Δέλτα του ποταμού Λήλαντα. Οι περιοχές αυτές με την προστασία και ανάδειξή τους θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ισορροπία και βιοποικιλότητα της φύσης αλλά και στην ανάπτυξη των περιοχών που τις περιβάλλουν.

2.1.11 Απομάκρυνση χημικών βιομηχανικών τσιμέντων και ναυπηγείων αλλά και ενός τμήματος του κεντρικού δρόμου Σχηματαρίου- Χαλκίδας με τούνελ, ώστε να μπορεί να γίνει ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από Γλύφα μέχρι Αγ. Ραφαήλ με τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Αρτέμιδος. Ένταξη στο κτηματολόγιο αρχαιοτήτων.




2.2.12 Ανάδειξη  περιβαλλοντική   του παραλιακού μετώπου Λιανής Άμμου- Φάρου και στρατοπέδου Συντάγματος (πεζοναυτών). -Αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας από προβλήματα σπηλαιώσεων και στατικής επάρκειας.- Αγορά και ανάπλαση του οικοπέδου Δάριγκ αφού οριοθετηθεί ο αρχαιολογικός χώρος -    Ανάπλαση  ευρύτερου   χώρου  σιδηροδρομικού σταθμού και απαλλοτρίωση του οικοπέδου των  αποθηκών της  ΚΥΔΕΠ.

2.1.13 Εφαρμογή της απόφασης του Δήμου για απαγόρευση εντός των ορίων του νέων γραμμών υψηλής τάσης και υπογειοποίηση των υπαρχουσών γραμμών με προτεραιότητα  στη  γραμμή  Υψηλή Γέφυρα- Λιανή Άμμο- Άγιοι Ανάργυροι. Επίσης πρόβλεψη για μεταφορά των υποσταθμών της ΔΕΗ από τον Αρχαιολογικό Χώρο Αυλίδος και από το κολυμβητήριο στο Πάρκο του Λαού.
2.1.14  Σύστημα  καταγραφής και εντοπισμού πιθανών  παράνομων  κεραιών που επιβαρύνουν  τους  πολίτες  με  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πρόγραμμα  καταπολέμησης  του  αστικού  θορύβου  με  λήψη μέτρων  για  την  προστασία  της  υγείας  των πολιτών.
 2.1.15. Ενεργειακή  αξιοποίηση  του  παλιρροιακού  ρεύματος  του  Ευρίπου
2.1.15.Χρηση  ανανεώσιμων  πηγών  ενέργειας  σε  όλα  τα  Σχολεία  με την  εγκατάσταση  μικρών  ανεμογεννητριών  και  φωτοβολταικων



                  
2.2. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


2.2.1. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Η θέσπιση ρυθμιστικού σχεδίου για τον ευρύτερο Δήμο, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αποτελεί την κορυφαία πράξη χωροταξικού σχεδιασμού όπου θα θέσει τους στόχους και τις κατευθύνσεις των προγραμμάτων και των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία ως αναγκαία χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση ενός αστικού συγκροτήματος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Μέσα από αυτό το ρυθμιστικό σχέδιο, το Εθνικό Κτηματολόγιο- Δασολόγιο, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια θα αποκτήσουν νόημα και περιεχόμενο και θα δίνουν την κατεύθυνση για τον  αναπτυξιακό  σχεδιασμό τις επόμενες δεκαετίες.

2.2.2. Ολοκλήρωση όλων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλες τις Δημοτικές ενότητες και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χαλκίδας.

2.2.3. Επέκταση του Σχεδίου και πράξεις εφαρμογής σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Έξω Παναγίτσας (συνοικία Η) όπου εκατοντάδες οικογενειών ήταν όμηροι για 20 χρόνια .

2.2.4. Ολοκλήρωση κτηματολογίου σε όλη την έκταση του Δήμου, δημιουργία Δασολογίου με προτεραιότητα στον Δήμο Χαλκιδέων, που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για δόμηση.

2.2.5. Σύνταξη αρχαιολογικού κτηματολογίου σε όλη την έκταση του Δήμου όπως έχει σχεδιασθεί σε επίπεδο χώρας από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2010.

2.2.6. Ενέργειες καθορισμού του αιγιαλού και παραλίας στο σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου. Οριοθέτηση του Λήλαντα ποταμού σε όλο το μήκος του που διασχίζει τον Δήμο μας. Οριοθέτηση του Δέλτα στις εκβολές του και μέριμνα για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται εντός του.

2.2.7. Επανοριοθέτηση και προστασία του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη μέσα από την εκπόνηση του Γ. Π. Σ. Αρτάκης ώστε να μεταφερθούν οι οχλούσες δραστηριότητες που βρίσκονται εντός του βιοτόπου και μετατροπή σε οικολογικό πάρκο.΄

2.2.8. Στην τροποποίηση του Γ. Π Σ. Χαλκίδας θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πρόταση για δημιουργία αστικού πάρκου περιφερειακά των λόφων Αγίας Μαρίνας και Μπαταριά μέχρι Πάρκο του Λαού- Αρέθουσα- Δάριγκ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλυθούν προβλήματα ιδιοκτησίας όπου υπάρχουν, οι περιοχές να εξαιρεθούν από την οικοπεδοποίηση και την αστική ανάπτυξη και θα σχεδιασθεί η δεντροφύτευση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

2.2.9. Στο χωροταξικό σχεδιασμό μέσα από τα Γ. Π. Σ. και το ρυθμιστικό εντάσσονται και χωροθετούνται οι δράσεις όπως αναφέρονται στους άλλους άξονες του σχεδίου ανάπτυξης (π.χ. οριοθέτηση δραστηριοτήτων Δευτερογενούς τομέα, προστασία παραγωγικών εδαφών από τη δόμηση, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι κλπ)

2.2.10. Για  την  αντιμετώπιση  των  πιεστικών   οικιστικών  αναγκών  που  δημιουργεί  η έντονη  αστικοποίηση  πρέπει  να  απαντήσουμε  με  την  πολεοδόμηση <<  Νέων  Πόλεων >> σε  νέες  βάσεις ,με πολεοδομικά  και αισθητικά  κριτήρια   που θα συμβαδίζουν  με  την τοπική  Αρχιτεκτονική και το  Ιστορικό  Ευβοϊκό  Τοπίο .
 Έτσι  η ανάκαμψη της  οικοδομικής  δραστηριότητας  δεν  θα  έρθει   ως  τσιμεντοποίηση  και υποβάθμιση  του  Αστικού  Τοπίου  αλλά  ως  άνοδος  των  αξιών  και  ανάδειξη  των  Φυσικών , Ιστορικών , πολιτισμικών   πόρων της  Πόλης  μας .     

Άξονας 3ος

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


3.1.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα, όπως κλίμα, περιβάλλον, γεωγραφική θέση, ποιότητα προϊόντων και αξιοθαύμαστος διατροφικός πολιτισμός.
Η ευβοϊκή γη μπορεί να παράγει περισσότερα προϊόντα σε ποσότητα, καλύτερα σε ποιότητα, με ελκυστική συσκευασία για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων ,την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

3.1.1. Χωροθέτηση των αγροτικών ζωνών στο Ληλάντιο, στην Αυλίδα, στην Ανθηδώνα ώστε ο ζωτικός χώρος για καλλιέργεια αμπελώνων, ελαιώνων και κηπευτικών να προστατεύεται από τη δόμηση και τη λειτουργία δραστηριοτήτων που δεν έχουν σχέση με την γεωργική παραγωγή.

3.1.2. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας για την εξυπηρέτηση των χωροθετημένων αγροτικών ζωνών.

3.1.3. Αρδευτικός σχεδιασμός και δίκτυα στις αγροτικές ζώνες για την καλλιέργεια κηπευτικών και βιολογικών προϊόντων.

3.1.4. Δημιουργία θερμοκηπιακών θυλάκων για παραγωγή βιολογικών κηπευτικών με στόχο τον εφοδιασμό της πόλης με ποιοτικά ντόπια κηπευτικά, πιστοποίηση, επωνυμία και προβολή των τοπικών προϊόντων.

3.1.5. Προώθηση και υποστήριξη της λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων στο Ληλάντιο, την Αυλίδα και την Ανθηδώνα.

3.1.6. Επιδίωξη συνεργασίας με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα από τη διάθεση του αγροκτήματος 60 στρεμμάτων στο ΔΔ Καλοχωρίου με στόχο την επιμόρφωση των αγροτών μας σε νέες καλλιέργειες και νέες τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων.

3.1.7. Η Χαλκίδα ως μητροπολιτικός Δήμος να δημιουργήσει Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων με την μορφή Ανώνυμης Εταιρίας σε συνεργασία με συλλόγους και συνεταιρισμούς αγροτών, την Ένωση καταναλωτών, Επιμελητήρια , Συλλόγους Επιχειρήσεων Εστίασης και ξενοδόχων κλπ.
Η σύσταση θα γίνει σύμφωνα με το Νόμο 4015/2011 Άρθρο 11.

3.1.8. Λαϊκές αγορές μόνο παραγωγών. Οι έμποροι αγροτικών προϊόντων διαχωρίζονται και σε ένα μεταβατικό στάδιο συρρικνώνονται. Το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων απαγορεύεται σε υπαίθριους χώρους δίπλα από τις λαϊκές. Η πώληση αγροτικών προϊόντων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους απαγορεύεται από εμπόρους, επιτρέπεται όμως μόνο στους παραγωγούς πλησίον των αγροκτημάτων τους. Καμία Λαϊκή δεν θα  γίνεται την Κυριακή .
 Θεσπίζεται η δημιουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στο κέντρο της πόλης από παραγωγούς με πιστοποίηση των προϊόντων παραγωγής τους.

3.1.9. Γραφείο Στήριξης Νέων Επενδύσεων ή σχεδίων βελτίωσης στον αγροτικό τομέα με στόχο την απογραφειοκρατικοποίηση της διαδικασίας. Τεχνική- επιστημονική στήριξη αλλά και διοικητική υποβοήθηση με κίνητρα για την χρήση των επιδοτήσεων την επιλογή χαμηλότοκων μικροδανείων, την διάθεση προϊόντων στα εμπορικά δίκτυα.
Έδρα του Κέντρου Στήριξης Αγροτικών Επενδύσεων θα είναι η Δ. Ε. Ληλαντίων.

3.1.10 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
Ο Δήμος μας ως μητροπολιτικός Δήμος της Εύβοιας θα πρέπει να πρωτοστατήσει για την στροφή των ανέργων συμπολιτών μας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επιστροφή προς τον αγροτικό τομέα.
Από τις εκτιμήσεις το 50% των νοικοκυριών που διαμένει στον ευρύτερο Δήμο κατέχει αγροτική γη και αγροικία στην ευβοϊκή ενδοχώρα στον τόπο καταγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη επιστημονική- τεχνική στήριξη αλλά και διοικητική υποβοήθηση με κίνητρα θα ανοίξει δρόμο για απασχόληση σε συνδημότες μας που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και την οικογενειακή παράδοση να δραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, κηπευτικών, στη μελισσοκομία.

3.1.11. Δημιουργία υποδομής σε δημοτικά κτήματα 100 λαχανόκηπων που θα διατεθούν για καλλιέργεια στις αντίστοιχες οικογένειες. Το πρόγραμμα δεν έχει στόχο την καλλιέργεια μόνο για βιοπορισμό, αλλά και για την ανάπτυξη κοινωνικότητας και εκπαίδευσης για τους πολίτες.

3. 1.12. Εκπόνηση τοπικού σχεδίου ανάπτυξης  της  Κτηνοτροφίας  με την  δημιουργία  υποδομών ( Σφαγεία, Συσκευαστήρια  τυποποίησης  προϊόντων  κρέατος  και  Γαλακτοκομικών ) .
  Στο νέο  διευρυμένο  Δήμο  με  την ένταξη  της   Αρτάκης , του  Ληλαντίου ,της  Ανθηδωνας  και  της  Αυλίδας  έχουμε  κτηνοτροφική  δραστηριότητα  και θα πρέπει  να  ενισχυθεί  για την περαιτέρω  ανάπτυξη  της .           


3.2.ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

3.2.1. Οργάνωση της ΒΙ.ΠΕ. Αυλίδας και αυστηρός έλεγχος στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες που εγκαθίστανται εντός ΒΙ.ΠΕ. Τροποποίηση νομικού προσώπου ,του  φορέα διαχείρισης    ώστε η πλειοψηφία να ελέγχεται από τον Δήμο  τους τοπικούς φορείς  της   Αυλίδας  και των Επιμελητηρίων.

3.2.2. Τροποποίηση Γ.Π.Σ. Αυλίδας και πρόβλεψη μετεγκατάστασης των τσιμέντων και των Ναυπηγείων εντός δεκαετίας ώστε να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί η αρχαία Αυλίδα με τον περιβάλλοντα χώρο της.

3.2.3. Ολοκλήρωση ΒΙΟΠΑ Χαλκίδος στον κόμβο Δροσιάς-Οντάθι- Αγ. Παρασκευής Δροσιάς αλλά και των ΒΕΠΕ (Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές ΠΕριοχές) στο Δοκό-Αλιβέρι- Χαλκίδα, ώστε με τη συνεργασία των ιδιωτών που κατέχουν τα οικόπεδα- αγροτεμάχια να προχωρήσει η πολεοδόμηση των ζωνών αυτών,αλλά και η δημιουργία φορέα διαχείρισης, αν αυτό είναι δυνατό.

3.2.3. Στην Αρτάκη, στο Βατώντα και στο Ληλάντιο με το νέο Γ.Π.Σ. είναι απαραίτητο να ορισθούν επακριβώς οι ΒΕΠΕ του Ν.2545/1997, για να μπορούν να δεχθούν βιομηχανίες και βιοτεχνίες μέσης και χαμηλής όχλησης, αλλά και εμπορικές εκθέσεις, επαγγελματικά εργαστήρια, συνεργεία, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου κλπ)

3.2.4. Εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης μη ρυπαίνουσες, παραγωγής- επεξεργασίας τοπικών προϊόντων θα μπορούν να εγκατασταθούν σε όλες τις διαβαθμίσεις γεωργικής γης, με περιορισμένους όρους εκτός σχεδίου δόμησης, ώστε να είναι κοντά στην πηγή των πρώτων υλών (πχ οινοποιεία, συσκευαστήρια, όχι όμως ελαιουργία που είναι υψηλής όχλησης)

3.2.5. Ολοκλήρωση των ΒΕΠΕ εντός ορίων ζώνης –ΒΤ1- η οποία καθορίζεται ως περιοχή «Τεχνόπολης-Τεχνολογικού πάρκου» για χρήσεις όπως αυτές περιγράφονται στο ΓΠΣ Αυλίδας, βιομηχανίες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.




3.3.ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Αυτό που πρέπει να τονισθεί και να γίνει κατανοητό από όλους, πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων και πολίτες είναι πως η ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα και ειδικότερα του τουρισμού βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχή δράση και υλοποίηση των αξόνων 1 και 2 του εν λόγω σχεδίου.
Η ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων και του ιστορικού τοπίου, η προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή της χωροταξικής οργάνωσης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού και των υπηρεσιών αναψυχής.

3.3.1.Κατασκευή νέου αρχαιολογικού Μουσείου σε κεντρικό οικόπεδο του Δήμου ώστε να μπορούν να εκτίθενται στον επισκέπτη και στους κατοίκους της πόλης μας οι αξιολογότατοι αρχαιολογικοί θησαυροί και όχι να συγκεντρώνονται σε αποθήκες ή μουσεία των Αθηνών.

3.3.2. Ανάπλαση και πεζοδρόμηση της περιοχής της Αγ. Παρασκευής και του Οθωμανικού τεμένους μέχρι την οδό Κώτσου. Επίσης  ανάδειξη του Μουσείου  Λαϊκής  Τέχνης  και ανάπλαση του  περιβάλλοντος  χώρου.

3.3.3.  Στο χώρο του ΑΣΑΧ  δημιουργία  Ναυτικού  και  Ναυπηγικού                      Μουσείου  με  στόχο την  αναζήτηση , περισυλλογή ,συντήρηση, διαφύλαξη  και έκθεση  των αντικειμένων  που έχουν  σχέση  με την  επίδοση  των  Ευβοέων   στη  Ναυπηγική και Ναυτική  Τέχνη  από  τους  προϊστορικούς  χρόνους  μέχρι  σήμερα . Στους  σκοπούς  του Μουσείου  θα  περιλαμβάνεται  η μελέτη και  τεκμηρίωση  με  ιστορικά  στοιχεία  και  εκθέματα  της  Ναυπηγικής και Ναυτικής μας  κληρονομιάς  και  η  παρουσίαση  στους  επισκέπτες  της  Πόλης μας.    
3.3.4.  Ο  ανακαινισμένος  χώρος  στην  Πλαζ  Αστέρια  μπορεί  να  στεγάσει  το  Κέντρο  Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης   με  δυο  θεματικές  ενότητες   α) Ανανεώσιμες  μορφές  ενέργειας – Παλιρροιακό ρεύμα  Ευρίπου     β)Κέντρο  Μετεωρολογίας  και κλιματικών  αλλαγών         

3.3.5. Ανάδειξη Αρέθουσας- Πάρκου του Λαού- Δάριγκ ως χώρων αναψυχής και εκθέσεων αλλά και των αρχαιολογικών χώρων και μνημείν ου βρίσκονται εντός της περιοχής.

3.3.6. Δημιουργία συνεδριακού χώρου και εκδηλώσεων στο θέατρο Παπαδημητρίου μετά την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας . Δέσμευση από το Δήμο για εξασφάλιση χώρου πρασίνου στα οικόπεδα του πρώην ΚΤΕΛ, το οικόπεδο περιφερειακής ενότητας και τα διπλανά άκτιστα οικόπεδα.

3.3.7. Δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και πολιτισμού στο χώρο του ΚΕΓΕ Νέας Αρτάκης με τις ενότητες που έχουμε καταθέσει ήδη ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

3.3.8.  Ανάδειξη  του  τοπικού  διατροφικού  πολιτισμού  και  της  γαστρονομίας  όπως  έχει  εξελιχθεί  ιστορικά  στον  Ευβοϊκό χώρο  ιδιαίτερα  μετά  τον  εμπλουτισμό του  κατά  τον  20 αιώνα  από τους  Πρόσφυγες  της  Ιωνίας  και  του  Πόντου .
 Αναβίωση και αναζωογόνηση  παραδοσιακών συστημάτων   παραγωγής τοπικών  προϊόντων  αλλά και των  επαγγελμάτων  που  χάθηκαν  μέσα  στο χρόνο .

3.3.9. Δημιουργία  Υδάτινου  Πάρκου  η  Water land  όπως αποκαλείται  συνήθως ,για  την  προσέλκυση  επισκεπτών  από όλη  τη Χώρα  αλλά και το  εξωτερικό. Η  εν λόγω  δραστηριότητα  με θεματικό  αντικείμενο  το νερό  μέσα στο υπέροχο  Ευβοϊκό  τοπίο  είναι  σίγουρο ότι  θα  ενθουσιάσει  και θα ψυχαγωγήσει  τους  Επισκέπτες  της  Πόλης μας , μικρούς  και  μεγάλους. Ο κατάλληλος  χώρος  για την λειτουργία  του  Υδάτινου Πάρκου  μπορεί  να  βρεθεί  στην  Δ.Ε.Ανθηδώνος.        

3.3.10. Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αλλά και με την αλλαγή του οργανογράμματος διάρθρωσης των υπηρεσιών όταν αυτό απαιτείται.
Μετά την διοικητική αλλαγή όπως έχει θεσμοθετηθεί με το νέο νόμο, η μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση  των πολιτών και το χτύπημα της γραφειοκρατίας έχει περάσει στο Δήμο.

3.4.ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ



3.4.1. Παράκαμψη Χαλκίδας-Αρτάκης ως τμήματος του διευρωπαικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων.

3.4.2.Παράκαμψη  Χαλκίδας-Βασιλικού   

3.4.3. Δημιουργία διπλής γραμμής στον προαστιακό από Χαλκίδα μέχρι Οινόη και λειτουργία ως προαστιακού σιδηροδρόμου.

3.4.4. Δημιουργία τούνελ από την υψηλή γέφυρα μέχρι τον κόμβο της πρώην ΧΑΔΑ Αυλίδος με στόχο την ανάπλαση του πάρκου Αρτέμιδος και την αποκατάσταση του ιστορικού τοπίου  της  Αρχαίας Αυλίδας

3.4.5. Βελτίωση- αναβάθμιση οδικών αξόνων εσωτερικού δικτύου Χαλκίδας- Λουκισίων, Χαλκίδας- Φύλλων- Αφρατίου- Βασιλικού, Χαλκίδας-Παραλίας Αυλίδας με παράκαμψη των οικισμών.

3.4.6. Δημιουργία μικρού περιφερειακού από το Βατώντα στο Αφράτι – Βασιλικό

3.4.7. Βελτίωση-αναβάθμιση εσωτερικού δικτύου των Δ.Ε. και βελτίωση των προσβάσεων στις παραλίες.

3.4.8. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον πολεοδομικό ιστό των Δ.Ε. και τοπικών κοινοτήτων με σημάνσεις και διαγραμμίσεις.

3.4.9. Βελτίωση- αναβάθμιση με νέο προγραμματισμό και ανανέωση μεταφορικών μέσων στην ενδοδημοτική συγκοινωνία.

3.4.10. Με την κατασκευή σύγχρονου εμπορικού Λιμένα στην Κύμη σε συνδυασμό με τη δημιουργία κλειστού αυτοκινητοδρόμου από Χαλκίδα έως Κύμη δεν απαιτείται μεταφορά του Λιμανιού Χαλκίδας.
Η μεταφορά μέσω Ν .Ευβοϊκού Κόλπου θα καταστεί ασύμφορη και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

3.4.11. Επέκταση και λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την έκταση του Δήμου.

3.4.12. Επέκταση Ευρυζωνικών Δικτύων σε όλο το Δήμο, καθώς επίσης και δημιουργία σημείων ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Άξονας 4ος

ΠΑΙΔΕΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

4.1. ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ενότητα παιδεία – εκπαίδευση μπορεί πριν δύο δεκαετίες να μη σήμαινε τίποτα για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ήταν μια δραστηριότητα που αφορούσε την κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείo παιδείας.
Η τελευταία θεσμική αλλαγή με το νόμο του Καλλικράτη ουσιαστικά δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού τέτοιες αρμοδιότητες που επιτρέπουν τη χάραξη τοπικής πολιτικής για θέματα παιδείας.
Δηλαδή μια δημοτική αρχή που δεν έχει άποψη ή πολιτικό σχέδιο για την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες που η κεντρική εξουσία της έχει μεταβιβάσει για την παιδεία, την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση.
4.1.1. Αξιοποίηση- βελτίωση σχολικών υποδομών
Κατασκευή ή επέκταση των σχολικών μονάδων όπου αυτό απαιτείται. Βασικός στόχος είναι η συντήρηση και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολικών συγκροτημάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
4.1.2. Πρόγραμμα ανάπλασης των σχολικών αυλών και περιβαλλοντική αναβάθμιση του σχολικού χώρου με δενδροφυτεύσεις, χρήση των  Ανανεώσιμων  πηγών  ενέργειας  ,  δημιουργία  υποδομών    για να διευκολύνετε η άθληση και αναψυχή παιδιών και  εφήβων. Για την ανάπλαση και λειτουργικότητα του χώρου να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των μαθητών και των λοιπών φορέων της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

4.1.3. Στήριξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων των νέων μαθητών από την πλευρά του Δήμου που διαθέτει την τεχνική υποδομή και την οικονομική δυνατότητα ώστε κάθε καινοτόμος προσπάθεια να ενθαρρύνεται.

4.1.4. Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της τοπικής ιστορίας, των τοπικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας. Επίσης, διοργάνωση διαγωνισμών ποίησης, πεζογραφίας, ζωγραφικής κλπ με τη συνεργασία  και   την  συμμετοχή  των νέων μαθητών.

4.1.5. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης δίνουν τη δυνατότητα στο Δήμο, εκτός από τον κεντρικό σχεδιασμό, να δημιουργήσει τοπικά προγράμματα εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας μέσα από ανίχνευση των τοπικών αναγκών. Αν υπάρχει σχέδιο και κατεύθυνση για την τοπική ανάπτυξη θα μπορούμε να σχεδιάσουμε και τη δια βίου εκπαίδευση.

4.1.6  Δημιουργία  διεθνούς  Πανεπιστήμιου  γλωσσολογίας  με συνεργασία  του Δήμου  με Πανεπιστήμια  του  εξωτερικού   και  της  οργανώσεις  του  Απόδημου  Ελληνισμού.          
4.1.7. Δημιουργία  Σχόλης  Κεραμικής  Τέχνης  και Τεχνολογίας  στη  Δ.Ε. Ληλαντίου    


4.2.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έννοια του πολιτισμού εμπεριέχει σε γενικές γραμμές το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αποτελούν τη δυναμική παρουσία τόσο στο πολιτικό και κοινωνικό, όσο και στο οικονομικό και θρησκευτικό σύνολο.
Ο πολιτισμός είναι η μνήμη, είναι ιστορία, να γνωρίζεις από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις. Είναι ο τρόπος που ζεις και οργανώνεις την καθημερινή ζωή, το πώς αντιμετωπίζεις το φυσικό περιβάλλον, η αισθητική του δομημένου χώρου, είναι η σχέση μας με την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την ανθρώπινη επικοινωνία.

4.2.2. Διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων για την προβολή της ιστορίας και των αρχαιολογικών μνημείων σε εθνικό αλλά και οικουμενικό επίπεδο σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα ελληνικά και ξένα.

4.2.4. Ενίσχυση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων μουσικής, θεάτρου, τοπικών παραδοσιακών χορών με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών μέσα από τα τοπικά συγκροτήματα και τις θεατρικές ομάδες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές.

4.2.4. Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών με τις συγγενικές μας πόλεις στη Μεσόγειο και την Ιωνία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πόλη μας είναι μητέρα πόλεων και αποικιών σε όλη τη Μεσόγειο.

4.2.5. Διοργάνωση εβδομάδας πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης και νόστου, σε συνεργασία και με την  οικονομική στήριξη  των   Απόδημων  Ελλήνων , δηλαδή τους απανταχού Ευβοείς.

4.2.6. Στήριξη της πολιτιστικής δράσης νέων μουσικών συγκροτημάτων, θεατρικών ομάδων και κάθε είδους πολιτιστικής ομάδας που ξεκινά από την αυτόνομη και καινοτόμο δράση των πολιτών.

4.2.7. Δημιουργία  Παιδικής  Θεατρικής  Σκηνής  με πρωτοβουλία  και ενθάρρυνση  από τον  ΔΟΑΠΠΕΧ

4.3.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

4.3.1. Ολοκλήρωση ημιτελών εγκαταστάσεων άθλησης και ανάδειξη των υφιστάμενων υποδομών με τον απαιτούμενο λειτουργικό εξοπλισμό για την προώθηση προγραμμάτων άθλησης και μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες.

4.3.2. Βελτίωση ανοικτών εγκαταστάσεων γηπέδων ποδοσφαίρου-μπάσκετ και αθλητικών υποδομών που βρίσκονται σε εγκατάλειψη.
Χρήση αθλητικών χώρων μικρής κλίμακας συμπεριλαμβανομένων και προαυλίων χώρων σχολείων α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης για την άθληση των πολιτών σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα και τις γειτονιές.

4.3.3. Βελτίωση και ανάδειξη της πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού μέσα από τη διοργάνωση αγώνων σε εθνικό επίπεδο.

4.3.4. Βελτίωση και επέκταση των εγκαταστάσεων του ιππικού ομίλου για προσέλκυση περισσότερων πολιτών μέσα από προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

4.3.5. Διοργάνωση αθλητικών αγώνων θαλάσσιων σπορ όπως κολύμβηση, καγιάκ, ναυταθλητισμού και μηχανοκίνητου αθλητισμού.

4.3.6. Η πόλη μπορεί μέσα από τα αθλητικά σωματεία και τις ενώσεις σε συνεργασία με το Δήμο να διοργανώνει αγώνες και αθλητικά γεγονότα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με μεγάλη εμβέλεια γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές αλλά και υποδομές εστίασης και αναψυχής.

4.3.7. Δημιουργία δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εντός πόλης αλλά και στα παραλιακά μέτωπα που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες κάθε ηλικίας να αθλούνται μέσα από το περπάτημα ή τη χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις.

  

4.4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4.4.1. ΥΓΕΙΑ-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
Αναβάθμιση και επέκταση δικτύου δημοτικών ιατρείων σε κάθε τοπικό διαμέρισμα με στόχο την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

4.4.2. Υπηρεσίες πρόνοιας και υποστήριξης στην Τρίτη ηλικία και ευπαθείς ομάδες. Ενίσχυση των ΚΑΠΗ και των υπηρεσιών που παρέχονται στους ηλικιωμένους. Δημιουργία κέντρου κοινωνικών υπηρεσιών και τηλε- κοινωνικής πρόνοιας και βοήθειας των ευπαθών ομάδων.
Αναβάθμιση των υπηρεσιών του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι και λειτουργία υπό τη διοίκηση του ΔΟΠΠΑΧ.

4.4.3. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΜΕΑ
Κέντρο στήριξης και εργασιακής ενσωμάτωσης ΑΜΕΑ και παροχή βοήθειας στις οικογένειές του . Έργα και υποδομές προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, εφαρμογή τεχνολογικών και καινοτομιών επικοινωνίας και εξυπηρέτησης,

4.4.4. Δημιουργία κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης νέων και της οικογένειας για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (πχ ναρκωτικά, παραβατική συμπεριφορά, κοινωνικός αποκλεισμός)

4.4.5. Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης. Γραφείο μελέτης και ενημέρωσης των ανέργων για τη δυνατότητα που παρέχει η τοπική αγορά εργασίας για απασχόληση.
Εκπόνηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας για καθαρισμό παραλιών, δενδροφύτευση και γενικότερα έργα αστικής ανάπλασης, με στόχο την απασχόληση των νέων και μακροχρόνια ανέργων.

4.4.6. Βελτίωση διοικητικής ικανότητας του Δήμου με την εφαρμογή συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τυποποίησης εντύπων και διαδικασιών.
Δικτύωση και αναβάθμιση των ΚΕΠ του Δήμου για εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε τοπική κοινότητα.

4.4.7.Ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας με προσωπικό και μέσα για την προστασία των δημοτών από την παραβατική συμπεριφορά και τη αυθαιρεσία που στρέφεται κατά του συνόλου των πολιτών (π.χ. κατάληψη δημόσιων χώρων, ρίψεις απορριμμάτων, αυθαίρετη δόμηση, άναρχη στάθμευση, ηχορύπανση κλπ.).

4.5.1.ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Στήριξη όλων των υφιστάμενων δομών εθελοντικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης. Πλαισίωση από εθελοντές των δραστηριοτήτων του Δήμου για στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου και άλλων δράσεων κοινωνικής βοήθειας σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

4.5.2. Παροχή βοήθειας και στήριξης σε υποδομές όλων των συλλόγων και κοινωνικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική προσφορά τροφίμων και φαρμάκων αλλά και υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας ή την προστασία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή νομική προστασία από την κρατική και τραπεζική αυθαιρεσία.

4.5.3. Υποστήριξη δημιουργίας δικτύων εθελοντισμού και ανταλλαγών με πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

4.5.4. Δημιουργία γραφείου εθελοντισμού στο Δήμο ως δομή υποστήριξης και κόμβος συνεργασίας, συνεννόηση;, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τα κοινωνικά δίκτυα των πολιτών που επιθυμούν να συνεργασθούν με τον Δήμο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, διατηρώντας την αυτονομίας του και την αυτοτέλειά τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου